HU | RO | EN
július 21, 2018, szombat
Ma Dániel, Daniella napja van
július 21, 2018, szombat
Ma Dániel, Daniella napja van
1 EUR = 4.6562 RON | 1 USD = 3.9954 RON | 100 HUF = 1.4298 RON
1 EUR = 4.6562 RON | 1 USD = 3.9954 RON | 100 HUF = 1.4298 RON

Képgaléria


Eseménynaptár

Hagymafesztivál kilencedik alkalommal is

szeptember 14, 2017

Madéfalva rendhagyó, évente sorra kerülő rendezvénye és kiemelkedő eseménye a Hagymafesztivál. Kilencedik alkalommal került megszervezésre idén a madéfalvi hagymáról elnevezett rendezvénysorozat, amely egy héten át színes és érdekes programokkal szórakoztatta a helyi és vendégként jelenlévő közönséget augusztus 20-27 időszakban.

A rendezvénysorozatra hivatalosak voltak a község testvértelepülései, a csíki települések önkormányzatainak előljárói, civil szervezetek, sportegyesületek és természeresen a helyi lakosság apraja és nagyja. A testvértelepülések közül Mogyoród küldöttsége és a herendi delegáció szép számmal megtisztelte rendezvényünket, ők több programponton is aktívan résztvettek.

A IX. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál templomi nyitóünnepségén sor került ,,Madéfalva Kenyere" megáldására, megszentelésére és megszegésére. Ezáltal Madéfalva jelképesen is bekapcsolódhatott a Nemzet Kenyere programba, hangsúlyozva nemzeti összetartozását.

Augusztus 21-25 periódusban zajlott a Hagyományörző Diáktábor a madéfalvi Menedékháznál, amelyen 5 napon keresztül 52 gyerek vett részt számos érdekes programon és foglalkozáson. A programok között szerepelt a lovasprogram, gyalogtúrák, amelyek a csíkrákosi Pogányvárhoz, a Bogáti kápolnához, a Cserei Kúriához vezették a gyerektalpakat, de volt esztenalátogatás és gyógynövénygyűjtés is. A foglalkozások közül kiemelkedő szerep jutott a kézműves foglalkozásoknak: faragászat, festészet, korongozás, hagyományos bútorfestészet, nemezelés, stb. A táborozó gyerekek elszállásolása sátrakban történt, amely külön élményt adott a kalandvágyó kicsiknek.

A rendezvénysorozatban fontos szerepet játszott a sport, amelyre augusztus 24, illetve 25.én is sor került. Az Amadé panzió melletti focipályán csütörtökön és pénteken labdarugó tornára került sor. Először a Székely Önkormányzati focié volt a főszerep, ahol négy csapat mérkőzött meg egymással, ahol a dontőt végül a tavalyi győztes, Gyergyószentmiklós csapata nyerte meg, megtartva tavalyi vándorkupályukat. Másnap a Székely Települések Labdarugó Tornán négy Hargita megyei csapat és négy magyarországi csapat mérte össze focitudását. A hagymakupáért folytatott mérkőzések során végül a madéfalvi csapat került ki győztesen, idén immár harmadik egymásutáni alkalommal nyerte meg a Székely Települések Vándorkupályát.

A Csíkszeredában született és Gyergyóban nevelkedett hegymászóra, Erőss Zsoltra emlékeztünk augusztus 24-én egy díszelőadással és kopjafa avatással. Az Amadé panzióban megszervezett díszelőadásra 46 személy gyűlt össze, köztük a Csíki és Gyergyói Kárpát Egyesület tagjai, a mogyoródi képviselő testület tagjai, a Mogyoródi Községi Sportkör (KSK) és a helyi lakosság. Az előadás az egykori Csíkszéki Erdélyi Kárpát egyesület országos elnöke, Dezső László előadásában zajlott, ahol a résztvevők egy megható összefoglalót hallhattak Erőss Zsolt székely hegymászó életéről, sikereiről és kudarcairól, ugyanakkor megtekinthették személyes tárgyait (hócsákányt, műláb-protézisét, hókabátot, sisakot), könyveket. Az előadást követően sor került a hegymászó emlékére felállított kopjafa felavatására a Siculicidium emlékmű melletti téren. Ezt követően a jelenlévők végignézhették Tősér Ádám dokumentumfilmjét, "A Hópárduc talpra áll" című összeállítást.

A csütörtök este végül egy vidám hangulatú táncházzal zárult, amelynek a csíkrákosi Vándor Székely panzió rendezvénysátra adott otthont. A táncház kapuja nyitva állt minden népzene és néptánc kedvelő előtt, ahol a hangulatot a Kedves zenekar, Kodoba Forin és a Palatkai Banda, Lengyel “Türei” László valamint a Kósteleki zenekar biztosította.  A táncház házigazdája a Madéfalvi Mereklye Néptáncegyüttes volt.

A következő napok is eseménydúsak voltak, mindenki kedvére szórakozhatott, bekapcsolódva a rendezvény programjaiba. A péntekre tervezett, a programba is szereplő Erőss Zsolt emléktúra végül nem valósult meg jelentkezők hiányában, ez helyett egy autóbuszos kirándulásra került sor a mogyoródi vendégeink részvételével. A kirándulás úticélja Sóvidék volt, az utasokat Szentes Antal idegenvezetőnk kisérte el.

Az est végül a jól megérdemelt, immár hagyománnyá vált Hagymabállal zárult, amelynek a csíkrákosi Vándor Székely panzió benépesült rendezvényterme adott otthont.

Szombaton délután lovas-szekeres fogatok sorakoztak, hogy Csíkszépvíz irányába elindulva a Szent László szobornál tiszteletüket tehessék. Csíkszépvízre megérkezve a madéfalviak, a mogyoródi küldöttség valamint a Dombóvári Székely kör elhelyezték koszorúikat a Szent László szobornál, kifejezve ezáltal is tiszteletüket a magyar uralkodói eszmény egyik legkövetkezetesebb védelmezője és terjesztője előtt.

A szombati nap végére a csíkrákosi Vándor Székely panzió éttermébe, egy minikonferenciára invitáltuk a testvértelepülések intézmény vezetőit, a csíki polgármestereket, ahol vidékfejlesztési témákban folyt a tanácskozás “Vidéki város - Városi vidék” címmel. Előadások hangzottak el “Falu-város együttműködésének gyakorlati lehetőségei” címmel, ahol meghívott előadónk Kolumbán Gábor “Az élet által egymásra utalva” című előadásában a székelyföldi falu és város együttműködésének szükségéről, lehetőségeiről és módozatairól tartott előadást Mogyoród, Szilágyperecsen és középcsíki polgármesterek jelenlétében.

A rendezvénysorozat tetőpontjának a vasárnapi napot mondhatjuk, hisz a zárónapra terveztük a programsorozatok legjavát, egyazon helyszínen több program is zajlott, bevonzva és megmozgatva ezáltal nagyobb tömegeket is.

Vasárnap reggel hagymakoszorúval díszített traktorok sípjaitól voltak hangosak Madéfalva utcái, ébresztőt fújva ezáltal az álmos lakosságnak, hogy a borvíz melletti focipályán van mindenki helye ezen a napon. Már a reggeli órákban a rendezvény helyszínén sorakoztak a terméksátrak és a Hagymás ételek főzőversenyére felállított főzőstandos sátrak is. A délelőtti szentmise után sor került a IX. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál vasárnapi megnyítójára is, ezt követte a terménysátrak megáldása, majd kezdetét vette a kultúrális műsorok sorozata a színpadon. A színpadon népzene és néptánc együttesek produkcióit láthattuk és hallhattuk Páll Zoltán moderálásával. Elsőként a Madéfalvi Mereklye Néptánegyüttes előadását láthattuk, ők három alkalommal is visszatértek a színpadra más-más produkciókat bemutatva. Ugyanakkor hallhattuk a Zöld Péter Általános Iskola Gyerekdalkör csodálatos dalait, a Madéfalvi Dalkör énekprodukcióit, a Madéfalvi ífjúsági Fúvószenekar tehetséges gyerekeit, a Madéfalvi Rokolya Népi Énekegyüttes énekeit, a Veresegyházi Hagyományörző Népi Együttes táncos-énekes előadását és a Mogyoródi Karikás Néptáncegyüttes. De nemcsak a zene és tánc uralta vasárnap a színpadot, ugyanis volt mesemondás is Sebestyén István bukovinai-székely mesemondó előadásában.

A színpadi előadásokkal párhuzamosan zajlott a Hagymás ételek főzőversenye is, ahol hét főzőcsapat mérte össze főzőtudását, megmutatva kreatívitásukat a hagymás ételek elkészítésének terén. A főzőverseny társszervezőjeként jelen volt az Erdélyi Népi ízőrző Lovagrend csapata is, méghozzá látványkonyhával is érkeztek, ahol ínycsiklandozó hagymás ételeket készítettek a kiváncsi látogatók szeme láttára. A főzőversenyt Jánossy Alíz, a Székely Konyha műsorvezetője moderálta le, az ételeket pedig három tagú hozzáértő zsűri bírálta.  A résztvevő hét főzőcsapatból két csapat Madéfalváról nevezett be, ők a Székely-Szentes csapat valamint a Madéfalvi Tüzes Hagymabetyárok csapata. Ez utóbbi végül elnyerte a zsűritől a Madéfalva Gasztronómiai Nagykövete címet, amely feljogosítja a csapatot arra, hogy a jövőben képviselje Madéfalvát különböző főzőversenyeken. A szintén hagymatermesztő Szilágyperecsen településről is érkezett egy főzőcsapat, ők a Szilágyperecseni Könnyfakasztók néven nevezte be a versenyünkbe. Továbbá résztvett a Csíkcsicsói Polgármesteri Hivatal csapata, a balánbányai “Nélküle” csapat és Csíkszépvízről a Faluvégi Menyecskék illetve a Csíkszépvízi Polgármesteri Hivatal csapata. A vándorkupát és a hozzá tartozó hagymakirály titulust végül a Csíkszépvízi Polgármesteri Hivatal csapata vihette el.

A téren egész nap zajlott az élet, a gyerekekrt is szórakoztató programokkal várták a kézműves sátrakba és a bábsátorba is. A kézműves sátorban gyúrmázás, arcfestés, a bábsátorba “A Gyilkostó legendája” című bábelőadás szórakoztatta a kicsiket. A jégkorongos hobbisokat füves hokitoborzóval és asztali tenisszel várta  a Felcsíki Jégkorong Akadémia, de láthattunk kutyás ügyességi bemutatót is a Mogyoródi KSK Kutyás Szakosztálya bemutatkozásában is.

A hagyományos termékstandoknál a hagymaféléken túl a lekvárok, szörpök, mézek, sajtok és egyéb házi termékek megvásárolhatóak voltak, de a nyalóka és a kürtöskalács sem maradhatott el.

A rendezvénysorozat a Tárkány Művek zenekar koncertjével zárult.


Ezúton kiemelten köszönjük Hargita Megye Tanácsának és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT.-nek a támogatását, hogy a IX. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál rendezvényünk létrejöhetett és megvalósúlhatott.

Márton Júlia Dalma





Eseménynaptár

Időjárás

16.82 ℃

Mozaik - Madéfalva község lapja

Videógaléria


Facebook