HU | RO | EN
május 20, 2018, vasárnap
Ma Bernát, Felícia napja van
május 20, 2018, vasárnap
Ma Bernát, Felícia napja van
1 EUR = 4.6303 RON | 1 USD = 3.9308 RON | 100 HUF = 1.4578 RON
1 EUR = 4.6303 RON | 1 USD = 3.9308 RON | 100 HUF = 1.4578 RON

Képgaléria


Eseménynaptár

Madéfalvi csoportok, mint a közösségi élet mozgató rugói

október 30, 2017

Ének-zenei nevelés

Az ember életében napi szinten jelen van az ének és zene. Különféle zenei stílusok megértéséhez és befogadásához minimális ének, zenei képzettség szükséges. Amennyiben nincsenek meg az alapok, az ember hajlandó leragadni a három akkordos, könnyen felfogható és megemészthető zenei műfajoknál, holott a zene ennél többről szól.  Gondoljunk bele, milyen lelki szegénységet okoz a minimális zenei képzettség hiánya e téren. Nem kell mindenkiből zenész legyen, de ha már gyermekkorban megkapja az alapot, akkor már a ,,zenének” nevezett ,,zajos dübörgésen” túl értékelhet több zenei műfajt. Jelenleg Madéfalván 58 gyermek részese a zenei oktatásnak. Kilenctagú a gyermekkórus és az egyházi énekeket feldolgozó Schola kórus 18 fős. A Rokolya Népi Énekegyüttes, amely a népi, feledésbe merült dalokat szándékszik újjáéleszteni és átadni az utókor számára, 12 tagú. Az idősklub tagjaiból összeállt Madéfalvi Dalkör mintegy 30 főt számlál. Katonadalok mellett nótákat és népi énekeket is előadnak. 

Tánc

Sok örömteli pillanatot ünneplünk tánccal. Ha csak arra gondolunk, hogy az embert öröm éri, máris ugrál a talpán, akkor a tánc – és ezen belül a néptánc – az, ami igazán kiteljesíti örömünket egy mulatságban. De ehhez meg kell tudni tanulni bizonyos szinten táncolni. Nem is olyan régen, még a 18 éves bálra készülve, 18 évesen tanulhattuk meg a három alapvető tánclépést, amely sokszor életünk végéig kísért a táncmulatságokban. Jelen pillanatban 120 gyerek és fiatal, továbbá 24 fő táncol a házas emberek csoportjában. Csíki, mezőségi, küküllőmenti, vajdaszentiványi és gyimesi tácokat járnak vagy tanulnak ezek a fiatalok. Minél több táncot ismer az ember, annál jobban tud kibontakozni egy bálban, buliban. 

Cserkészet 

A madéfalvi cserkészmozgalom 44 képviselője hűen gyakorolja a cserkészet alapvető céljait, miszerint támogatja a fiatalokat testi, lelki, társadalmi és szellemi képességeik teljes kifejlesztésében mind egyénenként, mind felelős állampolgárként, nemzeti és nemzetközi közösségeik tagjaiként. Példamutató, katonás magatartásformát gyakorolnak, tevékenységükkel jó hírét viszik Madéfalvának. Büszkén elmondhatjuk, hogy ,,építőként” értékrendjükkel hozzájárulnak közösségünk szellemi fejlődéséhez. 

Katasztrófavédelem 

Az Önkéntes tűzoltó csapat 34 fővel áll készen a beavatkozásra katasztrófa idején. Madéfalva Gasztronómia Nagykövetei is a csapat tagjaiból állnak össze. Ők képviselik településünket fesztiválok és falunapok főzőversenyein.

Labdarúgás

A XXI. században kimagasló eredményt csakis az igazán jó csapatjátékos tud elérni. Az egyéni sportokban csak az képes legjobban teljesíteni, akinek személyi edzője, táplálékszakértője, orvosa, pszichológusa van. Fociról lévén szó, focis példával élek: vajon Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo egy gyengén játszó együttesben elértek volna-e kimagasló eredményeket, ha nem lett volna mellettük kiváló gárda? Az amatőr labdarúgás az egyéni készségek mellett csapatjátékra kényszerít és tanít. Településünkön jelenleg 115 gyerek és fiatal, fiú és lány kergeti a bőrgolyót. Ha nem is tud mindenkiből focista lenni, megtanulja a csapatjáték fontosságát.

Lovaglás

A Kincsem Sportegyesületet működtető Erős Géza és párja Elvira, 14 gyereket lovas akrobatikára tanít, számtalan bemutatót tartva Székelyföld szerte. Másik lovas tevékenységet folytató személy településünkön Szép Erika, akinél 19 gyerek sportlovaglást és díjugratást gyakorolhat. 

Egyéb sportok

Jelenleg 24 gyerek jár úszótanfolyamokra Csíkszeredába, a tél folyamán 55 gyerek fog korcsolyázni az ezekre a célokra elindított programok keretén belül. Harcművészetet gyakorló gyerekek is vannak, hiszen heten taekwondóznak

Templom és az iskola

Településünkön szinte minden madéfalvi kapcsolatba kerül az oktatási intézménnyel, továbbá sokan valamelyik egyház vagy felekezet tagjai. Jézus Szíve templom, Szent Anna kápolna, Zöld Péter Iskola. A madéfalvi, vallását gyakorló ember kötődése egy életen át tart, legyen szó Jézus Szíve templomról vagy Szent Anna kápolnáról, ugyanakkor számtalan gyermekkori emlék köti a Zöld Péter iskolához. Az iskolai oktatás és a különféle művelődési tevékenység mellett mintegy 120 gyereknek van színházbérlete. Ők autóbusszal járnak havi rendszerességgel a Csíki Játékszín előadásaira. 

Önkormányzat

A önkormányzat szerepe kiemelkedően fontos, hiszen egy adott ponton sok minden itt találkozik. Számos dolog függ tőle, de több témában – ahogy a fentiekben is láthatjuk – elég, ha csak a civilek partnere, és máris működő folyamatokat lehet beindítani, működtetni. Azonban, ha az önkormányzat hosszú, véget nem érő feladatsorát kezdjük listába foglalni, akkor az egyéni felelősség minimálisra csökken, vagy éppen teljesen eltűnik. Éppen ezért szem előtt kell tartanunk, mi az, amit egyénileg, vagy kisebb csoportosulásban, pl. oktatás, művelődés, sport, vagy akár a katasztrófavédelem terén meg tudunk oldani, és mi az, amelyhez az önkormányzat kell bevonjon humán vagy pénzügyi forrásokat. Az önsegítő gondolkodás kialakítására van szükség, ahol az egyének, csoportok NEM megmagyarázzák azt, hogy mit és miért nem lehet, hanem partnerségben MEGOLDÁSOKAT keresnek a problémákra.

Közbirtokosság

A közbirtokosság intézményének szerepe fokozatosan felértékelődik. Ennek köszönhetően egyfajta átalakuláson esik keresztül. Ma nem beszélhetünk pusztán csak és kizárólag erdőgazdálkodásról, mivel az intézmény jellege egyre jobban eltolódik a vagyongazdálkodás felé. A vagyongazdálkodás fogalma a rendeltetésszerű használatot, üzemeltetést, állagmegóvást és bővítést, vagyonhasznosítást, nyilvántartást és nem utolsó sorban vagyongyarapítást foglalja magába. 

Az előbb felsorolt,  Madéfalván működő szervezetek, intézmények, informális körök feladata az EGYÜTTMŰKÖDÉS, hiszen egy célt szolgál valamennyi: az ember boldogulását ITTHON! És mindehhez szükséges a csoportok, intézmények egymásra figyelése, kölcsönös segítségnyújtása. Az említett szervezeteken, intézményeken túl vannak még olyan informális körök, melynek tevékenységére most nem tértem ki, de ők is jelentősen hozzájárulnak a közösségi élet mindennapjaihoz. Biztos vagyok benne, hogy jelenleg a civil kezdeményezések mozgatórugói mind olyan emberek, akik a legjobb akarattal, jelenlegi tudásuk legjobbját adva tevékenykednek. Munkásságuk eredménye szemmel látható és érzékelhető. Az élethosszig tartó tanulást azonban minden csoport- és intézményvezetőnek – beleértve magamat is - gyakorolnia kell. Elsősorban saját szellemi fejlődésünket kell szem előtt tartanunk, hiszen a tudás átadásában jelentős szerepe van önmagunk folyamatos fejlesztésének. 

Az ember, ha értéket képvisel, akkor értéket is teremt. Madéfalván rengeteg értékes ember él. Az ők munkásságuk révén kezdett el virágozni a közösségi élet. Úgy gondolom, nem az a fontos mennyi tudás és információ van a birtokunkban, hanem az, hogy mennyire gyorsan tudjuk frissíteni és átadni azokat az utókor számára, értékrendünkkel együtt. Továbbá az utókor pedig hány generáción keresztül tudja frissíteni, megőrizni, és továbbadni mind a tudást, mind pedig az értékrendet.

Csibi József
polgármester

Eseménynaptár

Időjárás

13.82 ℃

Mozaik - Madéfalva község lapja

Videógaléria


Facebook