HU | RO | EN
május 20, 2018, vasárnap
Ma Bernát, Felícia napja van
május 20, 2018, vasárnap
Ma Bernát, Felícia napja van
1 EUR = 4.6303 RON | 1 USD = 3.9308 RON | 100 HUF = 1.4578 RON
1 EUR = 4.6303 RON | 1 USD = 3.9308 RON | 100 HUF = 1.4578 RON

Képgaléria


Eseménynaptár

Országos felfedező-vándor továbbképzés

november 03, 2016

Országos felfedező-vándor továbbképzés
“A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi azt magának. " 
Kodály Zoltán

          A fenti Kodály idézet volt a mottója az idei országos felfedező és vándor továbbképzésünknek! 2016 szeptember 30 – október 2 között cserkészek népesítették be a Gyimes völgyében található Borospataki Skanzen Panzió területét. Az itt megszervezett hétvégének cserkészneve is volt, mégpedig a SZERENCSE (SZÉkelyföldi REgös Napok CSErkészeknek). Ez a programsorozat cserkész továbbképzőként volt meghírdetve, a felfedező és vándor korosztály számára. 
          A cserkészet alapvető célja, hogy támogassa a fiatalokat testi, lelki, társadalmi és szellemi képességeik teljes kifejlesztésében mind egyénként, mind felelős állampolgárként és helyi, nemzeti és nemzetközi közösségeik tagjaiként. Jelen projektünkben a felfedező-vándor korosztályt céloztuk meg, amelyre meghívást kaptak az erdélyi körzetek fiataljai is, hiszen ez a korosztály képezi az ifjúságot: 15-23 év közöttiek.           
          Ugyanakkor megemlítendő, hogy ez a korosztály a cserkészmozgalmunk alappillére, hiszen általuk tud működni és fejlődni a cserkészet. Fő céljaink közt szerepel a felfedező-vándor korosztályú cserkészek képzése, a cserkészet bővebb elmélyítése, annak érdekében, hogy minőségi és hatékony munkát tudjunk végezni a cserkészet berkein belül. Csak úgy lesznek egészséges fiatalok, hasznos tagjai társadalmunknak, ha megfelelő “alapozást” kapnak identitástudatból, magyarságtudatból, fel tudják mérni saját értékeiket és azokat alkalmazni is tudják.
          A három napos programsorozat célja az volt, hogy a cserkészek által ismert, táborainkban használt népi mesterségeinket és népi hagyományainkat bővebben elsajátíthassák, képezve magukat szakoktatók és mesterek segítségével! 
          A program, pénteken este táncházzal kezdődött, itt a résztvevők belekóstolhattak a felcsíki táncrendbe és elsajátíthatták az alapokat Udvari Róbert táncoktató vezetésével! 
         Második nap, szombaton, a népi mesterségeké volt a főszerep. Többek között a cserkészek betekintést nyerhettek a nemezelés, faragászat, bútorfestés, agyagozás rejtelmeibe. E mellett, párhuzamosan, egész napos táncoktatásban is részt vehettek a cserkészek. Ezúttal a gyimesi táncokat sajátíthatták el, és tanulhattak meg gyimesi népdalokat is. 
         Délután alternatív programként egy történelmi gyalogtúrán vehettek részt az érdeklődők, mégpedig a híres Sebő Ödön hadnagy keresztjéhez, aki az úgynevezett „Halálra ítélt zászlóalj” parancsnoka volt.

          A szombat esti program volt a rendezvény fénypontja, hiszen közel 100 cserkész rópta a gyimesi táncokat majd újra felcsíki táncok voltak a palettán. Ez a mulatság a régi időket tárta elénk. A néptánc mellett betekintést nyerhettünk a gyimesi emberek életébe, megismerhettük népviseletüket a helyi múzeumban. 
         A három napos programsorozat vasárnap szentmisével zárult. A szervezők Domokos Pál Péter történész, néprajzkutató szavait adták útravalóul a részvevőknek, amely szerint: „Hitében erős, erkölcsében tiszta és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk”! 
        Hálás köszönet a madéfalvi Mereklye néptánccsoport cserkészeinek, és zenészeinek, Szabó József csoportvezetőnek és Udvari Róbert táncoktatónak a kitartó és színvonalas munkáért! Támogatóink voltak a Vándor Székely Panzió és a Skanzen Panzió, köszönet érte! 
Az országos felfedező vándor továbbképző a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságához tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jöhetett létre! 


Szőcs Szilveszter
elnök
Csíki Cserkészekért Egyesület cserkesz

Eseménynaptár

Időjárás

13.82 ℃

Mozaik - Madéfalva község lapja

Videógaléria


Facebook