HU | RO | EN
augusztus 03, 2020, hétfő
Ma Hermina napja van
augusztus 03, 2020, hétfő
Ma Hermina napja van
1 EUR = 4.8351 RON | 1 USD = 4.1131 RON | 100 HUF = 1.4009 RON
1 EUR = 4.8351 RON | 1 USD = 4.1131 RON | 100 HUF = 1.4009 RON

Képgaléria


Eseménynaptár

SZÉRENCSE, avagy Széki Regős Napok Cserkészeknek

október 04, 2019

Mindannyian türelmetlenül vártuk a szeptember 20-át. Ez volt az a nap, amikor egy busznyi cserkész elindult a messzi Szék Községbe, azért, hogy eltölthessen egy mesés hétvégét a hagyományőrzés, kapcsolatteremtés, illetve kapcsolatápolás jegyében.
A hosszú út után meleg szívvel, és ugyanilyen meleg vacsorával vártak minket széki cserkésztestvéreink. A vacsorával párhuzamosan zajlott a regisztráció és az eligazítások, azért, hogy gördülékenyen indulhassanak a programok, hiszen már első este táncházzal vártak bennünket a széki zenészek és szervezők.
Miután tehát mindenki jóllakott, és felöltötte táncházas viseletét, kezdetét vette a mulatság. A táncházban főként a csíki táncrend dominált, hiszen igyekeztek olyan muzsikát húzni a zenészek, amit többen ismertünk. Újonnan érkezettként még nem ismertük a széki táncrendet, de ez nem maradt sokáig így, ugyanis a táncházat takarodó követte azért, hogy másnap mindenki frissen és üdén indíthassa a következő napot.
Másnap reggel a hivatalos megnyitó keretein belül újra üdvözöltek minket, felvontuk az zászlót, és ezzel a lendülettel elkezdtük a napot. A nap fő eseménye a széki táncrend elsajátítása volt, amelyben Varga Enikő és Tamás Levente voltak segítségünkre. Munkájuknak köszönhetően felkészülve és izgatottan vártuk az esti táncházat.
Habár a regős hétvége alappillérét a néptáncoktatás, és táncházak jelentették, emellett további változatos és érdekes, a széki népi kultúrához kapcsolódó tevékenységen vehettünk részt. Ilyenek voltak a rámán varrás és az azsúrozás, ahol nem pihent a tű és a cérna, a széki kalapfonás, amit előszeretettel választottak mind fiúk mind lányok, hiszen a székiek szalmakalapja rendkívül egyedi, így aki valaha is hallott róla, és látta legalább egyszer, az aztán a világ bármely pontján felismeri majd. Emellett ott volt a bútorfestés, hiszen a festett, virágos bútorok is a hely jellegzetességei közé tartoznak. Végül, de nem utolsó sorban a széki népdaltanulás is a foglalkozások között szerepelt. Ez adta meg a szombat esti táncház sava-borsát.
Mielőtt szombaton táncra perdültünk volna, a szervezők megleptek minket egy előadással. Négy fiatal hagyományos széki viseletben bemutatta nekünk a széki táncrendet, majd mind a női mind a féri viselet alkotóelemeit, köztük a lájbit, felsinget, a jellegzetes széki harmonika szerű ingujjat, copfot, a széki szalmakalapot, vincellér csizmát és minden egyéb viselet-elemet. Készségesen válaszoltak kérdéseinkre, és rendkívül jó hangulatot teremtettek frappáns válaszaikkal.
A programok mellett, a szabadidőben tett séta a faluban is hatalmas élmény volt számunkra. Mint azt valószínűleg többen is hallották már, Széken még ma is él az a hagyomány, ami más tájegységekre is jellemző volt régen, mégpedig az, hogy a hétköznapokat is viseletben töltötték, minden házkörüli és mezei munkát abban végeztek. Mi ezt saját szemünkkel is láthattuk. Több széki asszonnyal is találkoztunk az utcán, mindannyian kedvesen üdvözöltek. Zsuzsi nénivel el is beszélgettünk. Mesélt a széki életről, a saját életéről, a hétköznapi viseletről, és lelkesen válaszolt kérdéseinkre.
Vasárnap, a reggeli után, ki viseletben, ki cserkészdíszben részt vett a zárószertartáson, ahol minden cserkészcsapat átvehette a részvételi oklevelét. Ezek után átvonultunk a helyi református templomba, ahol istentiszteleten vettünk részt. Az istentisztelet után idegenvezető vezetésével körbejártuk a templomot. Itt megtudhattuk, hogy melyik korból vannak, és mit ábrázolnak a részben megmaradt freskók, azt, hogy minek köszönhető a templom először különösnek tűnő felépítése, illetve azokat a helyi sajátosságokat, amelyeket nem árt tudni, ha az ember először jár Széken, illetve a széki templomban. Összességében elmondhatjuk azt, hogy egy egyedi élmény volt, a szó jó értelmében. Sok új dolgot tanultunk, és bátran állíthatom, hogy többek lettünk általa.
Ezúton is köszönjük a Czetz János cserkészcsapatnak a lelkiismeretes munkát, a széki asszonyoknak a finom ételeket, Csorba Zsuzsinak, hogy felvállalta a szervezést, és a szállás biztosított számunkra, valamint azoknak, akik bevezettek minket a hagyományos széki kézműves foglalkozások- , a széki néptánc és népdalok világába.
Köszönjük a Bethlen Gábor Alapnak, Hargita Megye Tanácsanak és a Comunitas Alapítványnak a támogatást, nélkülük nem valósulhatott volna meg a regős hétvége. 
(Korodi Boglárka)

cserkesz1

Eseménynaptár

Időjárás

27.22 ℃

Mozaik - Madéfalva község lapja

Videógaléria


Facebook