HU | RO | EN
június 18, 2018, hétfő
Ma Arnold, Levente napja van
június 18, 2018, hétfő
Ma Arnold, Levente napja van
1 EUR = 4.6662 RON | 1 USD = 4.0240 RON | 100 HUF = 1.4454 RON
1 EUR = 4.6662 RON | 1 USD = 4.0240 RON | 100 HUF = 1.4454 RON

Képgaléria


Eseménynaptár

Több éves munka gyümölcse a Szent Anna tiszteletére felszent kápolna

július 24, 2017

2017. július 22-én  jelentős tömeg gyűlt össze  Madéfalva új kápolnájánál, amely Szent Anna tiszteletére épült,  hogy részt vehessenek annak szentelési ünnepségén.
A kápolna alapkövét 2011 Pünkösd vasárnapján helyezték el és 2017-re érett be a sok éves munka gyümölcse.  
A szentmise kezdete előtt, a kápolna mellett felszerelt kivetítőn, egy 700 fényképből álló összeállítás volt látható ami magába foglalta az építkezés folyamatát az alapkőletételtől egészen az utolsó munkafázisokig, amelyet Szentes Hunor állított össze  a rendelkezésére bocsátott több éves képanyagból és ugyanitt végignézhették a szertartást mindazok, akik nem jutottak be a kápolna épületébe. 
A  délután 17.00 órakor kezdődő  3 órás templomszentelési szertartást Tamás József püspök celebrálta, közreműködött a madéfalvi egyházi kórus, a Schola és Györfi Erzsike néni, akik csodálatos énekeikkel színesebbé tették a szentmisét. 
Miután Bartalus Zoltán plébános üdvözölte a jelenlevőket, felkérte  Macalik Arnoldot, a kápolna tervezőjét, hogy ossza  meg a terv megszületésével és annak kibontakozásával kapcsolatos gondolatait.
Ennek eleget téve, Macalik Arnold örömét és háláját fejezte ki, amiért Isten segítségével ez a kápolna megszületett, és lám tele van emberekkel.
Szentes Antal elmondása szerint a kápolnaépítéshez úgy fogtak hozzá öt éve, hogy csak az elhatározás volt meg bennük, a szükséges pénz nem állt rendelkezésükre. 
De mivel Isten is úgy akarta, a kételkedők ellenére is egyre többen érezték fontosnak a kápolnaépítést, így közös összefogással elkészülhetett az Úr háza.
Nagyon hosszú a támogatók listája, és mivel sokan névtelenül adakoztak, nehéz lenne a maga teljességében felsorolni azt, mégis kiemelte a legfőbb támogatókat, akik nélkül  nem szenteltünk volna kápolnát.
Kiemelten szeretnénk köszönetünket nyílvánítani a Magyar Kormánynak a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT által nyújtott 170 millió forintos támogatásért és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított 10 millió forintos anyagi támogatásért. 
Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsának is köszönet jár, hiszen 340.000 lejjel támogatták a beruházást.
Bár sokszor sok embernek a háttérben nem látszik a munkája,  nagyon sokat tesznek a közösségért: Bartalus Zoltán Jakab plébános, aki szívügyének tekintette a kápolna megépülését, Szentes Csaba, aki folyamatosan követte az építkezést, felvállalta a kapcsolattartást a tervezővel, építővel és azokkal a cégekkel akik részt vettek a munkálatokban.
Igy van ez Szentes Antal megyei tanácsos,  Szőcs László alpolgármester (fél évig kinevezett polgármester) és Csibi József polgármester esetében is, akik nagyon sokat tettek a kápolna megépüléséért. 
Ezúton köszönjük lelkes munkájukat, mindent, amit a közösségért tesznek nap mint nap.   
További támogatók, akik lelkesen adakoztak  vagy közbenjártak, szívükön viselve az építkezés sorsát : Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Soltész Miklós Egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Borboly Caba HMT elnöke,  RMDSZ (Kelemen Hunor Szövetségi elnök), Tánczos Barna szenátor, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége és annak tagszervezetei, Tamás József püspök (községünk szülötte és díszpolgára), Mátyás Gábor madéfalvi születésű szentszéki tanácsos, Tamás Márton madéfalvi születésű plébános, Kőszegi János-volt madéfalvi kántor,  Keresztény Úriemberek Társasága(K.Ú.T.), Főtisztelendő Musits Antal, Szuna István, Körmendi Miklós, Ütő István, Vitéz Bátor, Fekete Éva, Nyisztor László és társaik, Szabó Gyuri bácsi a Bükki füvesember, Csibi Krisztina a Magyarság Háza vezetője, Dr. Budai Gyula miniszteri biztos, Jakab István MAGOSZ elnöke, Dr. Torda Márta osztályvezető valamint a Földművelésügyi Minisztérium munkatársai, Csoboth Antal, Dárdai Pál - bukovinai székely származású volt labdarúgó, Madéfalva Helyi Tanácsa, Madéfalvi „Csompoly” Közbirtokosság (Szentes Gáspár elnök), Madéfalva Község lakói, Madéfalva Község testvértelepülései (kiemelten Somberek, Mogyoród, Herend, Ercsi és Bonyhád), Impex Aurora KFT-az építkezést végző cég (Szántó Péter, Csibi Attila), Macalik Arnold tervező és kollégái, Tigrawil KFT- a villamossági munkákért felelős cég (Részeg András), Cursor Hafe KFT- műszaki ellenőr (Fecske Gyula), Lukács Manufacture – az oltár és más berendezések, padok, lépcsőfeljáró, ajtók (Lukács Lehel), Agora Electronik KFT-hangosító felszerelések, hangfalak (Szabó István), Orgonaépítő cég,  Direct Web KFT- (Imre Sándor), Hargita Gyöngye Ásványvíz,  Sazy KFT, Fillér üzlet (Darvas Dezső), akik téglajegyeket vásároltak a gyűjtések alkalmával, magán és névtelen adakozók, és mindazok, akik bármilyen jószándékú cselekedettel segítették a kápolna elkészülését, tárgyi adományokkal támogatták a kápolnát.
Ugyanakkor köszönet illeti mindazokat, akik a kápolnaszenteléssel kapcsolatos teendőkben vették ki részüket, akik a kürtőskalácsot biztosították és kínálkodtak, az egyháztanács tagjait, azokat, akik a takarításba besegítettek, vagy bármilyen más teendőt vállaltak magukra. 
Köszönet a sajtó képviselőinek, akik tudósítottak, valamint a Mária Rádió munkatársainak, akik élőben közvetítették a szentelési szertartást.
Az ünnepség végén köszönetképpen emlékplaketteket vettek át a főtámogatók illetve a  munkálatban szerepet vállaló személyek, intézmények.
Egy kápolna megszületésének lehettünk szemtanúi, a Szent Anna tiszteletére felszentelt Siculicidium kápolna szolgálja hitünk megtartását. 
Legyen az a hely, ahová a nap bármely időszakában betérhetünk, megpihenhetünk, hálát adhatunk, közelebb érezhetjük magunkat Istenhez.
Ime kész van az Úr háza, Istennek legyen hála! 

Eseménynaptár

Időjárás

17.73 ℃

Mozaik - Madéfalva község lapja

Videógaléria


Facebook